Gemeente Rotterdam
Op naar echte schone energie!
We werken in Rotterdam hard aan de toekomst. Een toekomst die duurzaam is en kansen biedt. Nederland wordt aardgasvrij in 2050. Door van aardgas af te stappen, werken we aan de Parijse klimaatdoelen. We zijn dus op weg naar een stad zonder aardgas, waarin we koken en ons huis verwarmen met duurzame warmtebronnen. Of je nu huurder, huiseigenaar of ondernemer bent, je kunt er nu alvast rekening mee houden dat de komende jaren steeds meer woningen en bedrijven geen gebruik meer maken van aardgas. Hierdoor wordt de lucht die we inademen schoner en dat is goed voor iedereen. Ook voor onze kinderen en kleinkinderen.
2050 lijkt nog ver weg. Maar in Rotterdam gaat het om 265.000 woningen die aardgasvrij gemaakt moeten worden. In vijf wijken in Rotterdam zijn we daarom nu al bezig met de overgang naar een andere energiebron. De overgang naar een duurzame energiebron is een grote stap. Het is een verandering die tijd nodig heeft en niet overal even snel gaat. Ook als je niet in een van de vijf wijken die van het aardgas afgaan woont of werkt, kan je je alvast voorbereiden.
Succesvolle schakel tussen vraag en aanbod bij verduurzaming woning en gebouw
Compleet assortiment
Deskundig en persoonlijk advies
Het Energieloket
Vrijblijvende offertes op maat
Energietransitieleningen
De Energietranstieleningen zijn bedoeld voor energiebesparende én woningverbeterende maatregelen. Rotterdammers met een eigen huis (grondgebonden, appartement of woonboot) kunnen zo comfortabeler en met meer plezier in hun woning kunnen blijven wonen. Ook eigenaren die hun woning(en) – maximaal drie – verhuren kunnen gebruik maken van de lening. Voor alle woningen geldt dat zij op Rotterdams grondgebied staan. Om in aanmerking te komen voor de lening, moet u minimaal één energiebesparende maatregel en één woningverbeterende maatregel uitvoeren, dus minimaal twee.
Inkoopactie snel isoleren zonder gedoe
De WoonWijzerWinkel organiseert samen met gemeente Rotterdam een isolatie actie voor woningeigenaren in Pendrecht en Rozenburg. De hoge gasprijzen leiden tot extra drukte in de isolatiewereld. Hierdoor moeten geïnteresseerden vaak lang wachten voordat er een afspraak gemaakt kan worden. En dat is jammer, want daardoor kun je niet aan slag om je huis te isoleren.
Deze actie is geldig voor vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en isolatieglas.
De WoonWijzerWinkel een Energieloket voor inwoners uit Rotterdam
Rotterdammers kunnen hier terecht met al hun vragen over het verduurzamen van hun woning. Huizenbezitters ontzorgen we, als onafhankelijke partij, door hen te helpen bij het verduurzamen van hun woning: van oriëntatie, keuze oplossing tot offerte en uitvoering. Het gemak van onze inspirerende showroom van 2500 m2 waar vele duurzame oplossingen te zien zijn, van eenvoudige verbeteringen tot technische installaties. Er zijn oplossingen beschikbaar voor iedere woning en voor ieder budget. Nog belangrijker zijn onze persoonlijke adviesgesprekken in de showroom of bij de klant thuis aan de keukentafel. Wil je gericht advies over jouw woning, dan kan je een afspraak maken met één van onze adviseurs.
Voor iedere woning en budget zijn er oplossingen. Onze adviseurs vertellen je graag wat er in jouw situatie mogelijk is en wat de kosten en opbrengsten zijn.
Ben je voldoende geïnformeerd en wil je stappen ondernemen? Dan kunnen wij een vrijblijvende offerte voor je aanvragen. Wij werken samen met diverse gerenommeerde bedrijven in jouw regio, die een vrijblijvende offerte aan je kunnen uitbrengen. Wij zijn in dit offerteproces jouw bemiddelaar en kijken altijd naar de beste prijs/kwaliteit verhouding; verduurzamen zonder zorgen dus!
Openingstijden winkel
Ma - Vrij | 11:00 - 17:00 uur
Za - Zon | Gesloten
Het adres: Directiekade 2, 3089 JA Rotterdam 010 747 0147 of Mail naar: [email protected]
Doe de GRATIS woningscan
Gratis hulp en advies bij het verduurzamen van je huis
We geven snel inzicht in wat realistisch is voor jouw huis
We helpen bij het vinden van aannemers
En vragen wij offertes voor je aan
Met € 5.000,- WoonWijzerGarantie (Bekijk De 7 Zekerheden)
Welke subsidies en leningen kan ik aanvragen?
Zoekt je een subsidie of regeling voor financiering? Ook in 2022 zijn er verschillende subsidies en regelingen beschikbaar om je woning te verduurzamen. Om bewoners, bedrijven en organisaties te stimuleren om duurzame maatregelen te nemen stelt de gemeente Rotterdam subsidie beschikbaar en biedt zij collectieve acties aan. Er zijn ook landelijke subsidieregelingen. Hiermee probeert de overheid ook dit jaar de klimaatdoelen te behalen. Hier lees je meer over de meest relevante subsidies en regelingen die beschikbaar zijn bij het verduurzamen van uw woning Bekijk snel welke subsidies en leningen je kunt aanvragen
Aan de slag? Wij helpen je graag op weg!
Hoe kan je thuis geld en energie besparen? Met welke maatregelen begin je en hoe weet je welke maatregelen voor jou het beste zijn? Welke subsidies zijn er? En waar vind ik een betrouwbaar bedrijf voor het uitvoeren van deze duurzame maatregelen? Wij helpen je graag met het verduurzamen van jouw woning. Om hier achter te komen bieden wij persoonlijk advies, volledig passend bij jou situatie en portemonnee. Telefonisch, via videobellen in onze showrooms of bij jou thuis aan de keukentafel. Wil je een uitgebreid, persoonlijk adviesgesprek over verduurzaming van jouw woning? Dan kan je hieronder een afspraak maken met onze adviseur. En vraag direct een persoonlijk advies aan.
Wil je liever advies op afstand? Onze adviseur laat je via beeldbellen graag de verschillende duurzame oplossingen in de showroom zien.
Maak een afspraakTijdens een persoonlijke adviesgesprek in onze showroom, loop je samen met onze adviseur je wensen voor jouw woning door.
Maak een afspraakTijdens een woningopname bekijkt onze adviseur de woning van top tot teen waarna aan de "keukentafel" de opties met je besproken worden.
Maak een afspraakJe wilt je wooncomfort verbeteren, besparen op je energierekening of slim investeren in je woning. Wat zijn de juiste oplossingen en waar kan je het beste mee beginnen? Wij denken met je mee! Meer info over de WoonWijzer ServiceGarantie en in onze privacyverklaring leest je hoe wij in dit proces met jouw gegevens omgaan.
Veelgestelde vragen
In het klimaatakkoord van Parijs is in 2015 afgesproken dat de opwarming van de aarde wordt beperkt tot minder dan twee graden Celsius ten opzichte van 1990. Het Rijk heeft daarom het nationale Klimaatakkoord opgesteld met als doel: het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met 49% ten opzichte van 1990. Een van de afspraken in het klimaatakkoord is dat de gebouwde omgeving vrijwel aardgasvrij moet worden. Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste komt er bij het verbranden van aardgas CO2 vrij. Dat is een broeikasgas dat zorgt voor de opwarming van de aarde. Daardoor verandert het klimaat op een vervelende manier, met meer extreme hitte en heftige regen bijvoorbeeld. We kunnen de opwarming van de aarde verminderen door geen aardgas meer te gebruiken.
Mijn cv-ketel gaat kapot. Wat doe ik nu?
Als de cv-ketel (bijna) op is, is dat een goed moment om na te denken over alternatieven. Het vervangen van een cv-ketel voor een duurzaam alternatief gaat helaas niet altijd even makkelijk als het plaatsen van een nieuwe cv-ketel. Isoleren, een warmtepomp, aansluiten op stadswarmte of vloerverwarming plaatsen kost meer geld dan simpelweg een vervanging van jouw ketel. Het Rijk en de gemeenten onderzoeken op dit moment de mogelijkheden om dit te financieren. Bijvoorbeeld door subsidie en gunstige leningen voor bewoners en bedrijven.
Moet ik verbouwen of mijn huis aanpassen?
Als je op gas kookt, moet dat op den duur worden vervangen door een elektrische oplossing zoals inductie of keramisch. In de meeste gevallen moet daarvoor een extra groep in de meterkast worden aangelegd. Voor welke alternatieve nieuwe warmtevoorziening ook gekozen wordt, bijna altijd zijn extra isolatiemaatregelen nodig. Het kan dus nooit kwaad om daar al mee te beginnen.
Welke alternatieven voor aardgas zijn er?
Er zijn verschillende manieren om woningen te verwarmen zonder aardgas. De ontwikkelingen hiervoor liggen echter niet stil. We zijn nu bekend met de volgende betrouwbare en veilige oplossingen:
- Warmtenetten: dit zijn netwerken van leidingen onder de grond, waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water is afkomstig van een warmtebron in de buurt. Het kan worden gebruikt om huizen te verwarmen met vloerverwarming en/of wandverwarming, of met radiatoren.
- Elektrische oplossingen: een huis kan ook worden verwarmd elektrische apparaten. Dit gebeurt in bijna gevallen met een warmtepomp. Die verwarmt een huis als een soort 'omgekeerde koelkast'. In huis ligt dan meestal vloerverwarming en/of wandverwarming.
- Hernieuwbaar gas / innovatie: dit is waterstof of biogas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt groen gas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken. Het enige verschil is, dat de herkomst van het gas duurzaam is.
Welke oplossing gaan we in Rotterdam gebruiken?
Lees hier meer over de mogelijkheden voor Rotterdam.
Wanneer ga ik van het gas af?
In 2050 moeten alle woningen en gebouwen in Nederland aardgasvrij zijn. In de gebieden Pendrecht, Heindijk/Korendijk en omgeving, Reyeroord, Bospolder-Tussendijken, Prinsenland-Het Lage Land en Rozenburg zijn we sinds 2018 al bezig met de overstap op een warmtenet. Ook zijn er viertien wijken onderzocht om eerder van het aardgas af te gaan. Voor deze gebieden in Rotterdam hebben we een planning gemaakt voor de komende jaren. Meer informatie over de plannen voor de veertien gebieden is hier terug te vinden.