Warmtepompen zorgen op een milieuvriendelijke en zuinige manier voor verwarming, verkoeling en/of warm tapwater. Een all-electric warmtepomp gebruikt elektriciteit, waardoor een gebouw geen gasaansluiting meer nodig heeft.
Een warmtepomp haalt het overgrote deel van zijn energie uit een externe bron, zoals lucht, de bodem en water. Hierdoor kunnen warmtepompen op een bijzonder zuinige en milieuvriendelijke manier verwarmen.
Een all-electric warmtepomp gebruikt elektriciteit, waardoor een gebouw geen gasaansluiting meer nodig heeft.
Wat is een all-electric warmtepomp?
Een all-electric warmtepomp is een verwarmingssysteem dat gebruik maakt van elektriciteit om warmte te genereren en te distribueren. Het systeem werkt door warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater te halen en deze te versterken om de gewenste temperatuur te bereiken. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen die gebruik maken van fossiele brandstoffen, stoot een all-electric warmtepomp geen CO2 of andere schadelijke stoffen uit. Dit maakt het systeem een duurzame en milieuvriendelijke keuze voor verwarming van gebouwen en huizen. Een bijkomend voordeel is dat de all-electric warmtepomp ook kan worden gebruikt voor het koelen van een ruimte, waardoor het systeem het hele jaar door nuttig is.
Voordelen van een all-electric warmtepomp
Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een all-electric warmtepomp als verwarmingssysteem. Ten eerste is een warmtepomp zeer energie-efficiënt, omdat het systeem de warmte uit de omgeving haalt in plaats van deze te produceren. Dit leidt tot lagere energierekeningen en besparingen op de lange termijn. Ten tweede stoot een all-electric warmtepomp geen schadelijke gassen uit, wat betekent dat het een milieuvriendelijke keuze is. Ten derde kan het systeem het hele jaar door worden gebruikt voor zowel verwarming als koeling, waardoor het zeer veelzijdig is. Ten slotte kan het gebruik van een all-electric warmtepomp leiden tot een verbeterde luchtkwaliteit binnenshuis, omdat het systeem de lucht niet droogt zoals sommige traditionele verwarmingssystemen.
Voorwaarden voor een all-electric warmtepomp
Een warmtepomp werkt het meest zuinig met lage temperatuurverwarming (afgekort LTV). Voorbeelden hiervan zijn vloerverwarming of LTV-radiatoren. LTV-radiatoren staan beter bekend als convectoren. Bij lage temperatuurverwarming (LTV) is het water dat door de cv-installatie (bijv. vloerverwarming) stroomt lager dan 45 graden.
Door vloerverwarming en convectoren zijn er minder temperatuurschommelingen in de ruimte. Daardoor kan LTV bijdragen aan een beter comfort in de woning. Het is echter wel belangrijk dat de woning geïsoleerd wordt, het liefst naar energielabel B. Kou van het glas wordt bijvoorbeeld door vloerverwarming minder goed opgevangen dan door een gloeiend hete radiator onder het raam.
Uw huis koelen met een all-electric warmtepomp
Met de meeste warmtepompen is het mogelijk om te koelen in de zomer. Koelen met een warmtepomp is topkoeling. Dat houdt in dat er ongeveer 4 graden gekoeld kan worden. Met sommige convectoren kan nog een stuk meer gekoeld worden, maar hiervoor is een condensafvoer nodig.
Koeling met een lucht-waterwarmtepomp is actieve koeling en dit kost relatief veel energie. Het elektraverbruik is dan te vergelijken met dat van airconditioning. Met een bodemwarmtepomp kunt u passief koelen. Hierbij wordt nauwelijks energie verbruikt.
All-electric lucht-water warmtepomp
Lucht-water warmtepompen zijn op dit moment het meest bekend. Deze warmtepompen gebruiken een buitenunit om energie uit de lucht te halen. De warmte uit de buitenlucht wordt naar de warmtepomp getransporteerd. De compressor van de warmtepomp waardeert deze energie op naar bruikbare temperatuur. Warmtepompen kunnen tot wel -20 graden warmte uit de buitenlucht winnen.
De buitenunit van een lucht-warmtepomp kan soms geluid maken, de sterkte is afhankelijk van het merk en van het type warmtepomp. Dit kunt u bespreken met de installateur.
Componenten van een lucht-water warmtepomp
Een lucht-waterwarmtepomp bestaat uit een:
• Buitenunit (ventilator)
• Warmtepomp
• Boilervat (vaak geïntegreerd in de warmtepomp)
Stroomverbruik van een all-electric lucht-water warmtepomp
De efficiëntie van een warmtepomp wordt uitgedrukt in Coëfficiënt of Performance (COP). Hoe hoger de COP is, hoe zuiniger de warmtepomp werkt. Het getal geeft weer hoeveel warmte de warmtepomp kan produceren met 1 kWh elektriciteit. Als een warmtepomp 1 kWh elektriciteit gebruikt en hiermee 4,5 kWh warmte produceert, dan heeft de warmtepomp een rendement, oftewel een COP van 4,5.
De COP zegt iets over de efficiëntie van de warmtepomp zelf (in een testomgeving) en niet over het daadwerkelijke elektraverbruik. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de afgiftesystemen bij u thuis (radiatoren of vloerverwarming), de ingestelde CV-afgiftetemperatuur, de hoeveelheid warmtapwater die u verbruikt, etc. Het stroomverbruik voor een goed geïsoleerde tussenwoning met LTV ligt gemiddeld tussen de 4000 en 5000 kWh per jaar.
De prestaties van een warmtepomp hangen ook af de buitentemperatuur, het seizoen en het land.
Prijsindicatie
Een all electric lucht-waterwarmtepomp heeft u vanaf €10.000. Dit bedrag is incl. installatie en btw. Het aanpassen van het afgiftesysteem (vloerverwarming en/of LTV radiatoren) is hierbij niet meegenomen. De prijs is afhankelijk van het benodigde vermogen, merk en gezinsgrootte. Het is mogelijk dat u in aanmerking komt voor de ISDE subsidieregeling voor warmtepompen en zonneboiler.
All-electric bodem-warmtepomp
Bodemwarmtepompen halen hun energie uit de bodem. Er is dus geen buitenunit nodig. Wel worden er op ongeveer 70 meter diep buizen aangebracht in de bodem die water met een koelmiddel bevatten. Deze vloeistof brengt de energie uit de bodem over aan de warmtepomp. De compressor van de warmtepomp waardeert deze energie op tot een bruikbare temperatuur.
Componenten van een bodem-warmtepomp
Een bodemwarmtepomp bestaat uit een bodemwarmtewisselaar, een warmtepomp en een boilervat. Vaak zijn de boiler en de warmtepomp geïntegreerd in één apparaat, maar soms wordt de boiler apart opgesteld.
Stroomverbruik van een all-electric bodem-warmtepomp
Een bodemwarmtepomp werkt efficiënter dan een lucht-waterwarmtepomp. Dat komt doordat de temperatuur in de bodem hoger en stabieler is dan de luchttemperatuur buiten in de winter.
Prijsindicatie
Een bodemwarmtepomp heeft u vanaf €15.000. Dit bedrag is inclusief BTW en installatie, maar exclusief het aanbrengen van LTV. Ook bij dit type warmtepomp is het mogelijk om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidieregeling.
Wanneer kiezen voor een hybride of all-electric warmtepomp?
De keuze tussen een hybride of een all-electric warmtepomp hangt af van verschillende factoren. All-electric warmtepompen zijn vooral geschikt voor woningen die goed geïsoleerd zijn en weinig warmteverlies hebben. Het systeem werkt het meest efficiënt in combinatie met vloer- of wandverwarming en
vloerisolatie. Hybride warmtepompen zijn geschikt voor woningen met een minder efficiënte isolatie en/of verwarmingssysteem. In dit geval kan de hybride warmtepomp worden gebruikt in combinatie met de bestaande cv-ketel om de energie-efficiëntie te verhogen. De keuze tussen een hybride of all-electric warmtepomp is ook afhankelijk van de beschikbaarheid van subsidies en financiële middelen, omdat all-electric warmtepompen meestal duurder zijn in aanschaf.
Het verbruik van een all-electric warmtepomp
Het verbruik van een all-electric warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het systeem, de buitentemperatuur, de isolatie van het gebouw en de gewenste binnentemperatuur. Over het algemeen is een all-electric warmtepomp een zeer energie-efficiënt systeem, omdat het gebruikmaakt van elektriciteit om warmte te genereren en te distribueren. Het systeem stoot bovendien geen schadelijke gassen uit, waardoor het een milieuvriendelijke optie is voor verwarming van gebouwen en huizen. Het verbruik van een all-electric warmtepomp kan verder worden verlaagd door het gebruik van zonnepanelen om elektriciteit op te wekken voor het systeem. Met een dakscan voor zonnepanelen kom je er achter hoeveel je potentieel kunt opwekken.
Veelgestelde vragen
Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. De cv-ketel…
Er zijn twee Toshiba Estía lucht-water warmtepompsystemen, de 4-serie en…
Met de Itho Daalderop WPU4 bodemwarmtepomp kunt u op een…
Een hybride warmtepomp werkt samen met uw bestaande cv-ketel. De…