Het zat er al een tijdje aan te komen, de salderingsregeling wordt afgebouwd. Inmiddels ligt het wetsvoorstel* er. In 2031 zal de salderingsregeling helemaal verdwenen zijn. Vanaf 1 januari 2023 wordt de regeling langzaam afgebouwd, met negen procent per jaar. Wij leggen in het kort uit wat de gevolgen hiervan zijn.
Salderen
Momenteel bestaat de door uw zonnepanelen opgewekte stroom uit twee delen:
1. Stroom die u direct zelf verbruikt
2. Stroom die u teruglevert aan het stroomnet (salderen)
Daarnaast verbruikt u nog stroom op de momenten dat uw zonnepanelen geen stroom opwekken (bijvoorbeeld ’s nachts). De stroom die u teruglevert wordt op uw energierekening afgetrokken van de stroom die u van het energiebedrijf heeft verbruikt. Zolang u geen overcapaciteit heeft (dat u meer stroom opwekt dan u verbruikt), krijgt u voor uw teruggeleverde stroom dus hetzelfde tarief als voor de verbruikte stroom van het energiebedrijf. Dit verrekenen van de teruggeleverde en verbruikte stroom heet salderen.
Terugleveren tegen vergoeding
Vanaf 2023 wordt het deel van de opgewekte stroom die u kunt salderen steeds een beetje kleiner, terwijl het deel dat u teruglevert aan het energiebedrijf tegen een vergoeding steeds groter wordt. In 2031 bestaat uw opgewekte stroom nog uit twee delen:
1. Stroom die u direct zelf verbruikt
2. Stroom die u teruglevert tegen vergoeding
De vergoeding die u terugkrijgt voor de door u geleverde stroom is lager dan de vergoeding die u moet betalen voor stroom van het energiebedrijf. Daarom is de salderingsregeling gunstiger voor particulieren met zonnepanelen. Nu is de vergoeding nog vastgesteld op minimaal 70% van het leveringstarief (excl. belastingen). Minister Wiebes wil de vergoeding vanaf 2023 wettelijk vaststellen op minimaal 80% van het leveringstarief. Hierdoor wordt het nadelige effect van het terugschroeven van de salderingsregeling, beperkt.
Zonnepanelen blijven een goede investering
De terugverdientijden zullen oplopen nu de salderingsregeling langzaam wordt afgeschaft. Waar de terugverdientijd voor een gemiddeld huishouden nu zeven jaar is, zal dit in 2031 negen jaar zijn. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, dus nadat de investering is terugverdiend profiteert u nog gemiddeld 16 jaar van uw zonnepanelen. Milieucentraal berekende:
Bij een aanschaf van tien panelen in 2020 is de terugverdientijd 6,9 jaar. In 2023 is dit
8,2 jaar. De winst die door deze investering gemaakt wordt is gelijk aan een
spaarrente van 3,5 procent.
Het blijft dus een hele verstandige keuze om uw dakoppervlak te benutten voor zonnepanelen! Meteen profiteren? Bekijk onze
inkoopactie zonnepanelen!
Heeft u nog vragen? Onze adviseurs staan u graag te woord.
* Het wetsvoorstel gaat nog naar de Raad van State en de Tweede Kamer