Naden en kieren dichtmaken voor verbeterde isolatie

Iedereen verdient een fijne woning waarin hij of zij zich prettig voelt. Helaas hebben sommige huizen last van tocht vanwege naden en kieren. Daardoor ontstaat er een minder prettige leefomgeving met slechte isolatie en weinig frisse lucht. De oplossing voor dit probleem is het dichtmaken van alle naden en kieren in huis. Hoe doe je dat? Je leest het antwoord in ons artikel.

Hoe naden en kieren dichtmaken verbeterde isolatie kan opleveren

Naden bevinden zich vaak tussen de vaste delen van een woning en kieren juist tussen delen die in beweging zijn. Is daar sprake van in jouw woning? Maak dan alle naden en kieren dicht met behulp van kit of tochtstrips. Je merkt vrijwel meteen dat er minder koude lucht de woning binnenkomt. Dit heeft een positieve impact op de leefomgeving én jouw portemonnee. Zo verminder je het energieverbruik in jouw woning aanzienlijk omdat je de verwarming minder hoog hoeft te zetten.

naden en kieren dichten

Identificeer de meest voorkomende plekken voor naden en kieren in je huis

Een koude dag met veel wind is de perfecte gelegenheid om naden en kieren in huis te vinden. Door de harde wind voel je de tocht misschien al met de hand, maar een papiertje of een kaars zijn ook praktisch. Gebruik daarnaast dit handige stappenplan:

Stap 1: Onderzoek of alle ramen en deuren in huis goed afsluiten.
Stap 2: Kijk of er zich tussen de muur en het kozijn naden bevinden.
Stap 3: Stel vast of de leidingen door het dak en de vloer naden en/of kieren hebben.
Stap 4: Controleer of jouw brievenbus tocht doorlaat.

Materialen kiezen voor het effectief dichtmaken van naden en kieren

Wil je graag zelf aan de slag met het dichtmaken van naden en kieren in huis? Met de juiste materialen bereik je het beste resultaat. Alle mogelijke plekken voor naden en kieren en de beste materialen vind je in dit handige overzicht:

Waar bevinden zich de naden en kieren? Welk isolatiemateriaal is het meest geschikt?
Buitendeur Tochtborstel
Brievenbus Brievenbusborstel
Naden tussen de buitenmuur, vloer en/of kozijnen Waterbestendige siliconenkit of PU compressieband
Kieren bij deuren, ramen en/of het kruipluik Tochtband van flexibel materiaal, bij voorkeur zelfklevend. Andere optie is een tochtstrip van aluminium of hard kunststof.
Naden in vloer, dak, gevel, kozijn of de aansluitingen er tussen PU compressieband, elastische kit (bijvoorbeeld siliconenkit) of bouwschuim
Naden, kieren of gaten in vloeren of muren met cv- en waterleidingen Compressieband, vlaswol, steenwol, glaswol of vilt

Stap-voor-stap handleiding: naden en kieren dichtmaken

Inmiddels weet je waar in een woning vaak naden en kieren te vinden zijn. Ook ben je dankzij ons overzicht op de hoogte van het meest geschikte materiaal. Maar hoe maak je naden en kieren dicht op de meest effectieve manier? Het antwoord is simpel: gebruik ons handige stappenplan.

Stap 1: Breng alle naden en kieren in huis in kaart.
Stap 2: Haal specifiek materiaal in huis voor kieren bij bewegende delen en naden bij vaste delen.
Stap 3: Maak kieren bij bewegende delen, zoals ramen en deuren, dicht met zelfklevende tochtband. Kies daarbij voor flexibel materiaal.
Stap 4: Knip de zelfklevende tochtband op maat en plaats het dan in het kozijn van een raam.
Stap 5: Gebruik compressieband, kit of metselspecie voor de vaste delen van een woning, zoals het dak, de vloer, de muren en alle aansluitingen daartussen.

Veelgemaakte fouten bij het dichtmaken van naden en kieren

Het dichtmaken van naden en kieren lijkt een vrij eenvoudige doe-het-zelf isolatie klus. Neem er wel voldoende de tijd voor om veelvoorkomende fouten te voorkomen. Zo is het gebruik van siliconenkit niet verstandig bij het dichten van naden. Dit komt door het feit dat verf niet goed hecht op dit materiaal. We raden aan om een elastische en overschilderbare kit van hoge kwaliteit te gebruiken.

Kostenbesparing op lange termijn door naden en kieren dicht te maken

Een goed geïsoleerde woning is een zeer effectieve manier om geld te besparen. Misschien woon je in een mooie hoekwoning. Door alle naden en kieren dicht te maken bespaar je jaarlijks 50 m3 gas. Omgerekend is dit een besparing van 70 euro. En er is meer goed nieuws: dankzij de lagere verwarming bespaar je op jaarbasis minstens 150 euro.

waar vind je naden en kieren