Isolatie heeft alleen maar voordelen! Minder koud, minder tocht, lagere energiekosten en lagere CO2-uitstoot.


Én je bereidt je huis voor op aardgasvrij en energieneutraal wonen. De goedkoopste vorm van duurzaam wonen is de energievraag van de woning omlaag brengen. Het beter isoleren van de woning is hierbij een goede eerste stap. Huizen die minder goed geïsoleerd zijn verliezen veel warmte via het dak, de vloer, of de gevel.

Dit is zonde en overbodig, want er zijn simpele maatregelen beschikbaar om het energieverlies te verminderen. Een goed geïsoleerde zolderverdieping bespaart bijvoorbeeld tot 1000 m³ aardgas per jaar. Ook kleinschalige maatregelen zoals radiatorfolie, brievenborstels of tochtstrippen maken een groot verschil. Dit soort producten verkopen wij in de WoonWijzerWebshop. Gevelisolatie en vloerisolatie zijn ook relatief eenvoudige maatregelen, die snel een flinke energiebesparing en een verhoogd wooncomfort kunnen opleveren. De investering van isoleren is snel terugverdiend! Met onze actieprijzen kun je nu tijdelijk dubbel profiteren! Start nu extra voordelig met verduurzamen door onze inkoopacties voor bodem-, vloer-, spouw-, glas- en dakisolatie.

Oplossingen isolerenNatuurvriendelijk isolerenWoonWijzerWebshopVrijblijvende offerte(s) aan

Gevel isolatie


De kosten voor gevelisolatie zijn veel lager dan je denkt! Bovendien is de besparing van deze vorm van isolatie fors, waardoor je deze slimme investering snel kunt terugverdienen. Voordelen zijn minder warmteverlies, minder tocht, minder vochtproblemen en een verhoging van jouw wooncomfort.

Er zijn drie gangbare manieren om de gevel te isoleren. De voordeligste keuze is spouwmuurisolatie, maar indien er geen spouw is, dan is er nog de mogelijkheid van binnengevelisolatie en buitengevelisolatie.

Do It Yourself producten

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur bestaat uit twee muurdelen die aan elkaar bevestigd zijn. De ruimte tussen deze muren, wordt een spouw genoemd. Door een raster van gaatjes te boren in de voeg van de buitenmuur, kan er isolatiemateriaal de spouw in worden gespoten. Achteraf worden de gaatjes weer dichtgemaakt en de voegen hersteld. Zo is de gevel op nagenoeg onzichtbare wijze geïsoleerd, zonder dat enige ruimte verloren gaat. Vanaf 1920 werden er soms al spouwmuren toegepast maar de eerste spouwmuren zijn vaak te smal om te vullen. Vanaf 1976 was het verplicht de spouwen te isoleren. Reeds geïsoleerde spouwen uit de jaren 70 en 80 kunnen meestal nagevuld worden met extra isolatie. Vanaf 1991 hebben de spouwmuren bij de bouw al goede isolatiewaarden meegekregen. Materiaal: Glaswol vlokken, EPS parels, Steenwol vlokken, Aminother

Binnen gevelisolatie

Beschikt je huis niet over een spouw en mag de gevel niet van uiterlijk veranderen, dan kan de gevel van binnenuit geïsoleerd worden. Er zijn een aantal methoden om binnengevelisolatie aan te brengen, zoals:
  1. Met een voorzetwand met isolatiewol (bijvoorbeeld, katoen-, vlas-, hout-, of minerale wol);
  2. met een voorzetwand met reflectiefolie;
  3. met kant-en-klaar panelen;
  4. met multipor isolatieblokken;
  5. met houtvezelplaten met leemstuc.

Bij binnen gevelisolatie is het belangrijk koudebruggen zoveel mogelijk te voorkomen.

Buiten gevelisolatie

Met buitengevelisolatie is een zeer goede isolatiewaarde te behalen zonder ruimteverlies en risico’s op koudebruggen. De woning wordt aan de buitenkant geïsoleerd en wordt daarmee dikker. Er kan gekozen worden voor een nieuw uiterlijk met stucwerk of steenstrips of voor een gelijkend uiterlijk. Vaak wordt gekozen voor buitengevelisolatie voor de zijgevel, aanbouw of achtergevel. Buitengevelisolatie is aanzienlijk duurder.

Kosten en besparing

De besparing kan ongeveer 15 á 25 procent van je gasverbruik bedragen. De besparing is afhankelijk van meerdere factoren, zoals: het type woning, het geveloppervlak, of er al isolatie aanwezig is, de aangebrachte isolatiewaarde, bewoners- en stookgedrag, de investering en de gasprijs. De besparing is bij spouwmuurisolatie zeer goed vanwege de relatief lage investering. Binnengevelisolatie kun je ook zelf aanbrengen waardoor je aanzienlijk in de kosten kunt besparen.


Product oplossingen gevelisolatie

isolatiewaarde gevel isolatie

Bij spouwmuurisolatie hangt het af van de dikte van de spouw hoeveel isolatiewaarde er bereikt wordt. Meestal geeft het (na)vullen van een spouwmuur een isolatiewaarde tussen de 1,1 en 2,2. Dat is minder dan gehaald kan worden met binnen - of buitengevelisolatie. Maar als zowel het dak en de vloer goed zijn geïsoleerd en er minimaal HR++ glas is toegepast, dan is de woning klaar voor het verwarmen met lage temperaturen. Pas je binnen- of buitengevelisolatie toe zorg dan als dat mogelijk is voor een isolatiewaarde van minimaal 3,5. Dan kom je in aanmerking voor subsidie.

Vloer isolatie


Met vloerisolatie zorg je voor meer comfort, warmere voeten en minder energieverlies, vooral bij vloerverwarming. Drogere lucht in de kruipruimte is beter voor de staat van de vloer. Vloerisolatie is het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de onderzijde van de vloer of bovenop de bestaande vloer om warmteverlies te voorkomen. Het is een effectieve manier om de energie-efficiëntie van een huis te verbeteren en de energierekening te verlagen. Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal die kunnen worden gebruikt voor vloerisolatie, waaronder glaswol, steenwol, schuimisolatie en reflecterende isolatie zoals tonzon vloerisolatie. De keuze van het isolatiemateriaal hangt af van verschillende factoren, zoals de beschikbare ruimte onder de vloer, de gewenste isolatiewaarde en het budget.


Do It Yourself producten

Vloerisolatie

Direct onder de vloer isoleren

Isoleren direct onder de vloer is het meest effectief. Daarvoor is een kruipruimte van 50 cm hoog nodig zodat een verwerker goed zijn werk kan doen. De kruipruimte dient toegankelijk te zijn middels een kruipluik.Vloerisolatie bespaart energie en zorgt voor een warmere comfortabelere vloer. Warmere voeten zorgen ervoor dat je het sneller warm hebt. De thermostaat kan zo makkelijker een graadje lager. Het is aan te raden daarnaast een dampremmende folie op de bodem van de kruipruimte te laten leggen. Die zorgt ervoor dat de kruipruimte mooi droog blijft. Dat is beter voor de staat van de vloer, de leidingen, muren en de luchtkwaliteit in huis.

Bodem isolatie

Op de bodem van de kruipruimte

Is de kruipruimte te laag dan is het mogelijk op de bodem van de kruipruimte te isoleren. Dit kan bijvoorbeeld met EPS parels. Deze zorgen ervoor dat de lucht in de kruipruimte mooi droog blijft. Bodemisolatie met EPS parels is ook een oplossing wanneer er flinke plassen water op de bodem liggen. Vocht verdampt dan niet meer naar boven toe. Daarnaast houdt ongedierte absoluut niet van EPS parels. Bij veel water in de kruipruimte kan er ook gekozen worden om de bodem met zand of kalkkorrels op te hogen. Door de tegendruk die het levert helpt het ook tegen verzakking.

Bovenop de vloer

Heeft de woning geen kruipruimte, dan kan er op de vloer geïsoleerd worden. Dit wordt vaak gedaan door isolatiemateriaal aan te brengen op de vloer en dit af te dekken met een nieuwe vloerbedekking. Het isolatiemateriaal kan bijvoorbeeld bestaan uit isolatieplaten, isolatiefolie of gespoten isolatieschuim. Let hierbij op de hoogte van binnendeuren en traptreden. Het is raadzaam om hiervoor een professionele isolatiespecialist in te schakelen om ervoor te zorgen dat het isolatieproces op een veilige en effectieve manier wordt uitgevoerd.


Isolatiewaarde vloerisolatie


De isolatiewaarde van een vloer wordt meestal uitgedrukt in de zogenaamde R-waarde, die aangeeft hoe goed de vloer in staat is om warmte vast te houden en te voorkomen dat warmte verloren gaat. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie van de vloer. De R-waarde van een vloer hangt af van verschillende factoren, waaronder het type materiaal dat gebruikt wordt voor de vloerconstructie en de dikte van de isolatielaag. Over het algemeen geldt dat betonnen vloeren een lagere isolatiewaarde hebben dan houten vloeren met isolatie. Ook de aanwezigheid van kruipruimtes, ventilatieopeningen en de afwerking van de vloer kunnen invloed hebben op de isolatiewaarde.

Een R-waarde van 3,5 is een goede isolatiewaarde voor de vloer. Met deze isolatiewaarde is je vloer voldoende geïsoleerd voor verwarmen met lage temperaturen. Ook subsidies en leningen zijn met deze R-waarde mogelijk mits een R-waarde van 3,5 is toegevoegd. Heb je vloerverwarming of overweeg je die aan te leggen? Dan is een R-waarde van 5 aan te raden.

Dampopen materialen

  • Glaswol
  • Ecose
  • Vlaswol
  • Icynene
  • Reflectiefolies

  • Reflectiefolies
  • Thermoskussens
  • Harde plaatmaterialen

  • PIR
  • EPS
  • Spuitmaterialen

  • Icynene
  • HPO isolatieschuim

  • Kosten en besparing


    De besparing kan ongeveer 10 á 15 procent van je gasverbruik bedragen. De besparing is afhankelijk van meerdere factoren zoals het type woning, de grootte van de vloer, of er al isolatie aanwezig is, de aangebrachte isolatiewaarde, bewoners- en stookgedrag, de investering en de gasprijs.


    Product oplossingen voor vloerisolatie



    Dak isolatie hellend dak


    Dakisolatie voor een hellend dak kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de constructie van het dak en de gewenste isolatiewaarde. Over het algemeen wordt dakisolatie geplaatst aan de binnenkant of aan de buitenkant van het dak. Het toepassen van dakisolatie is een goede manier om energie te besparen. Met het isoleren van je dak bespaar je jaarlijks honderden euro’s. Het levert daarnaast ook een hoop comfort op. Doordat warme lucht stijgt, is een ongeïsoleerd dak één van de grootste energieverspillers in huis. Hieronder worden de verschillende methoden van het isoleren van een dak besproken.


    Do It Yourself producten

    Aan de binnenzijde van het dak

    In de meeste gevallen wordt de binnenkant van het dak geïsoleerd. Isolatiemateriaal wordt tussen de tussen de kepers (houten balken) van het dak. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van glaswol, steenwol, EPS of PIR isolatieplaten. Het voordeel hiervan is dat de isolatie snel en eenvoudig kan worden aangebracht. Het nadeel is dat er mogelijk vochtproblemen kunnen ontstaan als de dakconstructie niet goed geventileerd wordt.

    Aan de buitenkant onder de dakpannen

    Isolatie aan de buitenkant van een hellend dak, onder de dakpannen, wordt ook wel "sarkingdakisolatie" genoemd. Bij deze methode wordt de isolatie direct op het dakbeschot aangebracht, voordat de dakpannen worden geplaatst. Hierdoor ontstaat er een doorlopend isolatievlak zonder onderbrekingen, wat een hogere isolatiewaarde oplevert dan bij binnenisolatie. Er zijn verschillende materialen die geschikt zijn voor sarkingdakisolatie, zoals PIR of XPS isolatieplaten. Deze hebben een hoge isolatiewaarde en zijn relatief dun, waardoor er weinig ruimte verloren gaat in de dakconstructie. Daarnaast zijn er ook isolatieplaten beschikbaar met een dampopen structuur, waardoor vocht uit de constructie kan verdampen en er geen vochtproblemen ontstaan.

    Aan de buitenkant van het dak

    Deze manier van isoleren levert de beste isolatiewaarde op. Doordat het materiaal op de balken van het dak worden aangebracht met daarop de dakpannen wordt de isolatie niet onderbroken. Deze manier is vrij duur omdat alle dakpannen verwijderd moeten worden. Dit is een goede mogelijkheid wanneer de dakpannen toch al vervangen moeten worden.

    Zoldervloer of plafond isoleren

    Het isoleren van de zoldervloer of het plafond van de bovenliggende verdieping is een effectieve manier om de warmte in de onderliggende ruimtes te behouden en het energieverbruik te verminderen. Het isoleren van de zoldervloer is met name geschikt wanneer de zolder niet wordt gebruikt als leefruimte, terwijl het isoleren van het plafond geschikter is voor een zolder die als leefruimte wordt gebruikt. Dat kan bovenop de zoldervloer met harde beloopbare isolatieplaten of tussen de balken met een isolatiewol of -vlokken. Daarmee wordt evenveel bespaard als met het isoleren van het schuine dak.


    Warmteaccumulerend vermogen


    Het warmteaccumulerend vermogen is de mate waarin een materiaal in staat is om warmte op te slaan en vervolgens geleidelijk af te geven aan de omgeving. Materialen met een hoog warmteaccumulerend vermogen worden gebruikt om de temperatuurschommelingen in een ruimte te verminderen en het binnenklimaat te verbeteren. Materialen zoals beton, steen, leem en baksteen hebben een hoog warmteaccumulerend vermogen. Deze materialen zijn in staat om gedurende de dag warmte op te slaan en deze 's nachts weer af te geven, waardoor de temperatuur in de ruimte meer constant blijft. Dakisolatie met een hoog warmteaccumulerend vermogen houdt de ruimte onder het dak in de zomer wat langer koel. Dit geldt bijvoorbeeld voor isolatie van vlaswol, houtwol en cellulose.


    Toepassing klimaatfolie


    Zit er al isolatie op het dak aan de buitenkant? PUR schuim of piepschuim? Of een dampdichtfolie? Dan is het belangrijk aan de binnenzijde een klimaatfolie in plaats van een dampremmende folie te gebruiken. Klimaatfolie wordt aangebracht aan de warme zijde van de isolatie en dient als damprem. Dit betekent dat het vocht vanuit de woning wordt tegengehouden, terwijl het aan de buitenzijde van de folie nog wel kan verdampen. Hierdoor wordt de isolatie en constructie beschermd tegen vocht en blijft het binnenklimaat gezond en comfortabel.

    Isolatiewaarde dakisolatie hellend dak


    Zorg als dat mogelijk is voor een R-waarde van minimaal 3,5. Dan kom je in aanmerking voor subsidie en zorg je ervoor dat de woning klaar is voor verwarmen met lage temperaturen. Heb je meer ruimte, kies dan gelijk voor een isolatiewaarde van 4,0 of 4,5.


    Product oplossingen voor dakisolatie

    Kosten en besparing


    Dakisolatie aan de binnenzijde: vanaf €150,-/m2 Zoldervloerisolatie: vanaf €35,-/m2. De besparing kan ongeveer 20 a 40 procent van je gasverbruik bedragen. De besparing is afhankelijk van meerdere factoren zoals het type woning, het dakoppervlak, of er al isolatie aanwezig is, de aangebrachte isolatiewaarde, bewoners- en stookgedrag, de investering en de gasprijs. Dakisolatie aan de binnenzijde van het dak kun je ook zelf aanbrengen waardoor je aanzienlijk in de kosten kunt besparen.





    Isolerend glas


    Bij isoleren hoort ook het vervangen van je oude glas voor isolerend glas. HR++ glas of triple glas isoleert beter dan oude glassoorten. Hierdoor bespaar je op het energieverbruik én verhoog je het wooncomfort. Je hebt namelijk minder last van kou bij de ramen, de ruiten beslaan niet meer en er is minder geluid van buiten.

    Onder isolerend glas vallen alle soorten die beter isoleren dan enkel glas. Isolatieglas bestaat uit twee of zelfs drie glasplaten, met daartussen ruimte (een spouw). In de spouw van gewoon dubbel glas zit droge lucht. Tussen de glasplaten van HR++ en triple glas zit een edelgas, meestal argon. Edelgassen isoleren beter dan droge lucht. Aan de binnenzijde van alle HR-glassoorten zit bovendien een onzichtbare coating, die de isolatiewerking optimaliseert. De coating weerkaatst warmte, maar laat zonlicht grotendeels door en is hierdoor koeler in de zomer, maar in de winter profiteer je daardoor helaas ook minder van de zon.

    Tegenwoordig is er ook vacuümglas. Dit is dunner dan andere soorten isolerend glas, past makkelijk in bestaande kozijnen en isoleert net zo goed als triple glas, maar is een stuk duurder.


    Do It Yourself producten

    Verschillende soorten isolerend glas met U-waarde:

    • Enkelglas, U-waarde van 5,8
    • Dubbelglas, U-waarde van 2,8
    • HR glas, U-waarde van 2
    • HR+ glas, U-waarde van 1,6
    • HR++ glas, U-waarde van 1,2
    • Triple glas, U-waarde van 0,6
    • Vacuüm glas, U-waarde tussen de 0,4 - 0,7
    • Voorzetraam, U-waarde van 2,7
    • Plexi Voorzetraam, U-waarde van 2,7
    • Monumentenglas, U-waarde tussen de 1,6 - 3,7

    Monumentenglas

    Voor monumentale panden is er speciaal isolatieglas beschikbaar. Dat isolatieglas ziet er uit als oud glas en is vrij dun, zodat het in de bestaande kozijnen geplaatst kan worden. Vacuümglas is bij monumenten ook een mogelijkheid. Dat is duurder, maar bespaart ook meer door de betere isolatiewaarde.

    Extra informatie over plexiglas

    Plexiglas kan als voorzetraam worden ingezet. Er wordt een extra raam, en dus een extra isolerende laag, voor het bestaande raam geplaatst. Zo creëer je op een snelle en eenvoudige manier dubbelglas. De U-waarde van een plexiglas voorzetraam met een dikte van 4mm in combinatie met enkelglas is 2,7 W/m²K. Nog een leuk voordeel is dat enkelglas mét voorzetraam wordt gezien als dubbelglas en daarmee je energielabel kan beïnvloeden.

    Meer informatie Plexiglas

    Tips van onze adviseurs

    • HR++ glas heeft vaak dezelfde dikte als traditioneel dubbel glas. Om die reden past HR++ glas vrijwel altijd in bestaande kozijnen en is het niet nodig om de kozijnen te vervangen. Triple glas is zwaar en breder dan dubbel- of HR++ glas, waardoor het kan zijn dat je de kozijnen wel moet vervangen.

    • Als je glas gaat vervangen, kies dan meteen voor HR++ glas. Dit is iets duurder dan ander dubbel glas, maar die investering verdien je snel terug door een lagere energierekening.

    • Zorg voor goed onderhouden kozijnen. Hierdoor zal het glas minder snel ‘lek’ raken of breken.

    • Denk bij het vervangen van het glas gelijk aan (nieuwe) ventilatieroosters. Achteraf kunnen deze niet meer geplaatst worden.

    Kosten en besparingen

    De kosten voor het plaatsen van HR++ glas in bestaande kozijnen: bedraagt tussen €100,- tot €200,- per m² glas. afhankelijk van type raam. De besparing kan ongeveer 15 á 20 procent van je gasverbruik bedragen. De besparing is afhankelijk van meerdere factoren zoals het type woning, het glasoppervlak, welk type glas vervangen wordt, isolatiewaarde nieuw glas, bewoners- en stookgedrag, de investering en de gasprijs. De terugverdientijd ligt tussen de 5 en 15 jaar.


    Product oplossingen kozijn- en glasisolatie

    Subsidie voor het isolerenvan je woning

    in Nederland zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor het isoleren van je woning. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste subsidies:

    1. Gemeentelijke subsidies: Sommige gemeenten bieden ook subsidies aan voor het isoleren van woningen. Het is dus zeker de moeite waard om bij je gemeente na te gaan of er subsidies beschikbaar zijn.
    2. Als VvE kun je diverse subsidies aanvragen voor het verduurzamen van je appartementencomplex. Zo heb je bijvoorbeeld de SEEH, de subsidie energiebesparing eigen huis en de ISDE, de subsidie voor duurzame energie.
    3. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kan je een vergoeding aanvragen voor isolatiemaatregelen zoals:

    • spouwmuurisolatie
    • dakisolatie
    • dubbelglas, HR glas en triple glas
    • en vloer- en bodemisolatie
    • een nieuwe warmtepomp
    • een nieuwe zonneboiler
    • Elektrische kookvoorziening
    • of aansluiting op een warmtenet.

    Bekijk alle voorwaarden per isolatiemaatregel en bereken hoeveel kosten je vergoed kan krijgen uit de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE). Als je vragen hebt over ISDE, kan je advies vragen.agen aan een van onze adviseurs.


    Rekentool ISDE RVO ISDE VvE

    Doe het zelf isolatie

    Wil je zelf aan de slag gaan met isolatie en energie besparen? Met onze hoogwaardige doe-het-zelf isolatieproducten is dat nog nooit zo eenvoudig geweest. Of het nu gaat om vloerisolatie, muurisolatie of dakisolatie, wij hebben de producten die je nodig hebt om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Kies uit ons assortiment en stel zelf je isolatiepakket samen of koop de producten los, afhankelijk van je behoeften. Bespaar op je energierekening en verhoog het comfort in huis met onze isolatie-oplossingen. Klaar om aan de slag te gaan? Ontdek ons assortiment en neem de eerste stap naar een energiezuinig huis!

    Doe het zelf

    Isolatie oplossingen in de WoonWijzerWinkel


    WoonWijzerWinkel werkt met verschillende gecertificeerde partners die verschillende isolatiematerialen en oplossingen kunnen aanbieden. Kom gerust eens langs in één van de showrooms om de vele oplossingen te bekijken en vraag vrijblijvende offertes aan. Of boek hier een adviesgesprek of woningopname bij u thuis en kijk wat er mogelijk is in jouw woonsituatie.

    Bezoek een van onze showrooms

    Offerte aanvragen


    Ben je van plan om jouw woning te verduurzamen en wil je daarvoor graag een prijsindicatie voor het isoleren van het dak of een andere duurzame oplossing? Dan kan je via ons een offerte opvragen. Wil je eerst meer informatie of advies zodat je beter kunt inschatten welke maatregelen het beste bij jou passen? Dan kan je ook bij ons terecht voor advies.

    1Offertekeuze
    2Offertevragen
    3Persoonlijke gegevens
    Kies hier één of meerdere opties om een offerte te ontvangen.