Gemeente Lansingerland
Het inzetten op energietransitie, een circulaire economie en klimaatadaptatie leidt tot een toekomstbestendige leefomgeving.
Nederland gaat stoppen met aardgas. In 2050 gaat de kraan dicht, ook voor Lansingerland. Dat is goed want het gebruik van aardgas heeft veel nadelen voor het milieu. De gemeente wil de overstap naar andere warmtebronnen in goede banen leiden. Zo kunnen we in de toekomst comfortabel en betaalbaar verwarmen, koken en douchen.
De overgang naar aardgasvrij wonen zal niet van de ene op de andere dag plaatsvinden. Om de overstap van aardgas naar andere warmtebronnen te maken, zal er tot 2050 veel veranderen. Dit zal een geleidelijk proces zijn, waarbij wijk voor wijk over zal worden gestapt.
Om alle inwoners van Lansingerland een handje te helpen is er de WoonWijzerWinkel. De WoonWijzerWinkel adviseert onafhankelijk, waardoor je kan vertrouwen op betrouwbaar, objectief advies over het verduurzamen van jouw woning.
Op deze pagina vind je informatie over de duurzame stappen die de gemeente onder andere onderneemt en de stappen die je zelf kan zetten samen met de WoonWijzerWinkel. Kom je liever langs? Wij ontvangen je graag met een kop koffie in onze showroom van 2.500m², waar vele duurzame oplossingen te zien zijn. Wil je gericht advies over jouw woning, dan kan je een afspraak maken met één van onze adviseurs.
Download de duurzaamheidsplannen van Lansingerland
Regionale Energiestrategie Rotterdam Den Haag
"Trots geven we de RES 1.0 vrij voor besluitvorming in colleges, gemeenteraden, Provinciale Staten en de algemene besturen van de waterschappen. We sluiten de fase van verkennen en visievorming af en markeren de start van de realisatiefase op weg naar 2030."
Transitie Warmte Lansingerland - Voor morgen
"Deze transitievisie warmte geeft een richting voor de invulling van een aardgasvrij Lansingerland. Er zijn drie hoofdrichtingen in de alternatieven voor aardgas, namelijk warmtenetten, all-electric concepten en hernieuwbaar gas. De verwachting is dat Lansingerland in de toekomst een mix van oplossingen gaat gebruiken om de gebouwde omgeving te verwarmen. De mix van oplossingen volgt uit de analyse die is uitgevoerd ten behoeve van deze transitievisie warmte. Bij de analyse is gekeken naar de status (labels) van gebouwen als ook de aanwezige warmtebronnen in het gebied."
Duurzaamheidsvisie Lansingerland
"Samen geven wij het goede voorbeeld: kiezen voor duurzaam en de toekomst."
Energietransitie
Op dit moment zijn bijna alle Nederlandse huizen en gebouwen nog aangesloten op het gasnet. Samen zorgen ze voor flinke CO₂-uitstoot. De overheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat lijkt heel ver weg, maar het betekent dat we voor die tijd allemaal van het aardgas af moeten. Het stoppen met het gebruik van aardgas voor het verwarmen van woningen en gebouwen wordt ook wel de energietransitie genoemd. Dit is een enorme opgave! De gemeente ondersteunt hierin inwoners en ondernemers die deze overstap zelf moeten maken. Samen met inwoners, bedrijven en andere betrokkenen onderzoekt de gemeente hoe we wijk voor wijk kunnen overstappen op schone energie.
WoonWijzerWinkel Rotterdam
De WoonWijzerWinkel adviseert onafhankelijk, waardoor je kunt vertrouwen op betrouwbaar, objectief advies over het verduurzamen van jouw woning. Wij verwelkomen je graag met een kopje koffie in onze showroom van 2.500m², waar vele duurzame oplossingen te zien zijn, van eenvoudige verbeteringen tot technische installaties. Er zijn oplossingen beschikbaar voor iedere woning en voor ieder budget. Wil je gericht advies over jouw woning, dan kan je een afspraak maken met één van onze adviseurs.
Ben je voldoende geïnformeerd en wil je stappen ondernemen? Dan kunnen wij een vrijblijvende offerte voor je aanvragen. Wij werken samen met diverse gerenommeerde bedrijven in jouw regio, die een vrijblijvende offerte aan je kunnen uitbrengen. Wij zijn in dit offerteproces jouw bemiddelaar en kijken altijd naar de beste prijs/kwaliteit verhouding; verduurzamen zonder zorgen dus!
Openingstijden winkel
Ma - Vrij | 11:00 - 17:00 uur Za - Zon Het adres:
Subsidie en Energiebespaarlening
Woningeigenaren kunnen bij de gemeente Lansingerland meerdere subsidies aanvragen voor energiebesparende maatregelen aan of in de eigen woning. Deze subsidies zijn vaak te combineren, zo wordt verduurzamen nog voordeliger. Ook VVE's komen in aanmerking voor verschillende financiële hulpmiddelen, dit geldt ook voor VVe's. Kijk voor meer informatie op onderstaande websites.
Aan de slag? Wij helpen je graag op weg!
Hoe kan je thuis geld en energie besparen? Met welke maatregelen begin je en hoe weet je welke maatregelen voor jou het beste zijn? Welke subsidies zijn er? En waar vind ik een betrouwbaar bedrijf voor het uitvoeren van deze duurzame maatregelen? Wij helpen je graag met het verduurzamen van jouw woning. Om hier achter te komen bieden wij persoonlijk advies, volledig passend bij jou situatie en portemonnee. Telefonisch, via videobellen in onze showrooms of bij jou thuis aan de keukentafel. Wil je een uitgebreid, persoonlijk adviesgesprek over verduurzaming van jouw woning? Dan kan je hieronder een afspraak maken met onze adviseur. En vraag direct een persoonlijk advies aan.
Wil je liever advies op afstand? Onze adviseur laat je via beeldbellen graag de verschillende duurzame oplossingen in de showroom zien.
Maak een afspraakTijdens een persoonlijke adviesgesprek in onze showroom, loop je samen met onze adviseur je wensen voor jouw woning door.
Maak een afspraakTijdens een woningopname bekijkt onze adviseur de woning van top tot teen waarna aan de "keukentafel" de opties met je besproken worden.
Maak een afspraakJe wilt je wooncomfort verbeteren, besparen op je energierekening of slim investeren in je woning. Wat zijn de juiste oplossingen en waar kan je het beste mee beginnen? Wij denken met je mee! Meer info over de WoonWijzer ServiceGarantie en in onze privacyverklaring leest je hoe wij in dit proces met jouw gegevens omgaan.
Doe de GRATIS woningscan
Gratis hulp en advies bij het verduurzamen van je huis
We geven snel inzicht in wat realistisch is voor jouw huis
We helpen bij het vinden van aannemers
En vragen wij offertes voor je aan
Met € 5.000,- WoonWijzerGarantie (Bekijk De 7 Zekerheden)
Veelgestelde vragen
Aardgas draagt bij aan de opwarming van de aarde, doordat CO2 vrijkomt bij de verbranding. Om de opwarming van onze planeet te remmen hebben 195 landen, waaronder Nederland, het Parijsakkoord van 2016 ondertekend. In dit akkoord is afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 met 49% moet zijn verminderd in 2030 en met 95% in 2050 ten opzichte van 1990.
Het Klimaatakkoord van Nederland en de Duurzaamheidsvisie van Lansingerland sluiten hierbij aan, door te streven naar een aardgasvrije gebouwde omgeving in 2050.
Voor verwarming zijn er ruwweg 3 alternatieven voor aardgas:
- Warmtenetten
- All-electric oplossingen
- Groen gas
koken wordt een overgestapt gemaakt van gas naar elektrisch koken. In Lansingerland zal aardgas vervangen worden door een combinatie van bovenstaande opties. Elke wijk is anders, er zullen verschillen tussen wijken zijn. Het is momenteel nog niet bekend wat het meest gunstige alternatief is voor jouw wijk of woning. Dit hangt van veel factoren af. In 2019 is een eerste verkennend onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor aardgasvrij wonen in Lansingerland: de Transitievisie Warmte. Hierin is per wijk aangegeven welke alternatieven voor aardgas op dit moment het meest interessant lijken.
Als woningeigenaar moet je rekening houden met kosten om van aardgas af te stappen. Als huurder zullen de kosten gedragen worden door uw verhuurder. De Rijksoverheid heeft subsidies op duurzaamheidsmaatregelen aan jouw woning. Op de Energiesubsidiewijzer ziet je welke subsidies hiervoor beschikbaar zijn. De gemeente heeft geen aanvullende subsidies, behalve onze groene leges (voor verbouwingen).
Overstappen van gas naar een alternatieve bron zal niet gratis zijn. Wij van de WoonWijzerWinkel helpen je graag bij het uitzoeken van de juiste subsidies en de aanvraag hiervan. Naast de beschikbare subsidies is er ook een duurzaamheidslening, voor de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp.
In 2019 werden in een onderzoek in opdracht van de gemeente drie wijken aangewezen als onderzoekswijken. Dit waren:
- de Havenbuurt in Berkel en Rodenrijs
- de Eilandenbuurt in Bergschenhoek
- Bleijswijk-Zuid.
In deze wijken lagen de grootste kansen voor een succesvolle verduurzaming. Uit vervolgonderzoek is gebleken dat in Bleiswijk-Zuid de grootste kans ligt op een verduurzamingstraject. Ook denken we dat hier veel kunnen leren voor een latere verduurzamingsaanpak in andere wijken.
Uiteindelijk bepaalt je zelf wanneer je aardgasvrij gaat wonen en welk alternatief je kiest. De gemeente en de WoonWijzerWinkel helpen graag door de mogelijkheden per wijk in kaart te brengen en te onderzoeken met wat kosten voor jou als bewoner ongeveer rekening kunt houden.
Hierbij houden we ook landelijke subsidies in de gaten. Daarnaast zal er vanuit de gemeente een planning per wijk worden opgesteld waar je als bewoner bij aan kan sluiten. Meer lezen over jouw rol en de rol van de gemeente kan in de energietransitie (boven aan deze webpagina).
Pas in 2050 moeten alle gebouwen van het gas af zijn in Nederland. Dat betekent dat er de komende jaren verschillende beslissingen genomen worden. Dat betekent ook dat het nog een goed aantal jaar kan duren voordat jouw wijk van het gas af gaat. Je kan je woning stap voor stap verduurzamen, of kamer voor kamer wanneer het jou uitkomt.