Zelf je dak isoleren
Steeds meer Nederlanders voeren belangrijke klussen in hun woning zelf uit. Het is een handige manier om geld te besparen en bovendien is er niets mis mee om zelf de handen uit de mouwen te steken. Overweeg je om zelf jouw dak te isoleren? In dit artikel vind je een handig stappenplan om van deze belangrijke taak een succes te maken.
Waarom zou je zelf je dak isoleren?
Wist je dat 1,3 miljoen Nederlanders zelf hun huis willen isoleren? Dit blijkt uit cijfers van Milieu Centraal (september 2023). Het dak is de plek waar de meeste warmte een woning verlaat. Bij weinig isolatie gaat het om zo’n 30 procent van de warmte. Bij een goed geïsoleerd dak ligt dit percentage veel lager, waardoor je veel energie bespaart. Dit verhoogt het wooncomfort, is het goed voor het milieu én als klap op de vuurpijl valt de jaarlijkse energierekening lager uit.
Hoe kun je zelf je dak isoleren?
Misschien denk je dat zelf een dak isoleren heel ingewikkeld is. In de praktijk valt dat gelukkig best mee. Gebruik ons stappenplan om te bepalen of je deze klus zelf wilt uitvoeren:
Stap 1: Maak alle naden en kieren in jouw woning dicht
Voordat je begint met dakisolatie is het belangrijk om alle naden en kieren in jouw huis te dichten. Onderzoek of er tussen de planken op het dakbeschot buitenlucht te zien is. Zijn er inderdaad naden? Gebruik dan 3 tot 4 mm triplex en schroef dit materiaal tegen het dakbeschot. Op die manier gaat er geen warmte verloren.
Stap 2: Zaag het materiaal op maat en bevestig ze aan het dak
Voor het isoleren van een dak heb je de keuze uit diverse materialen, zoals isolatieplaten en glas- of steenwol. Zaag isolatieplaten eerst op maat voordat je ze vastschroeft aan het dakbeschot. Gebruik bij glas- of steenwol vierkante latten en plaats ze langs de dakbalken.
Stap 3: Gebruik dampremmende folie
Als derde stap raden we aan om dampremmende folie te gebruiken, bij voorkeur harde kunststofschuim isolatieplaten. Gebruik je glas- of steenwol voor dakisolatie? Plaats dan de folie over het isolatiemateriaal.
Stap 4: Zorg voor een nette afwerking van het dak
Tenslotte is het tijd om het dak mooi en veilig af te werken. Gebruik brandwerende materialen in de vorm van gipsplaten, houten schroten of gipsvezelplaten. Werk het materiaal netjes af met een strakke witte laag.
Hoeveel kost het om zelf je dak te isoleren per m2?
Zelf een dak isoleren brengt uiteraard een aantal kosten met zich mee. Het exacte kostenplaatje is niet te bepalen omdat dit afhangt van de grootte van de woning. Ook het type isolatiemateriaal, de toegankelijkheid van het dak en de huidige staat van het dak spelen een rol. De gemiddelde kosten zijn meestal als volgt:
● 2-onder-1 kap: 67,18 per m2
● Traditionele tussenwoningen: 68,87 euro per m2
● Vrijstaande woningen: 68,33 per m2
Technieken voor het isoleren van je dak van binnenuit
Voor het isoleren van een dak bestaan verschillende technieken. Zo kiezen veel huizenbezitters er voor om hun schuine dak te isoleren met glas- of steenwol of minerale wol. Deze laatste techniek zorgt voor goede warmte- en geluidsisolatie en is daarom erg populair. Overigens zijn er nog veel meer opties om een dak te isoleren, zoals:
● Dakisolatieplaten: beschikken vaak over een zogeheten dampscherm, die het isolatieproces vereenvoudigt.
● PUR-schuim: vormt vaak een naadloze isolatielaag
● Ecologische isolatiematerialen: duurzame keuze die je bij steeds meer daken tegenkomt
Hoe kun je zelf het beste een schuin dak isoleren?
Een schuin dak is op twee verschillende manieren te isoleren, namelijk aan de buiten- of de binnenzijde. Over het algemeen is het isoleren van een dak aan de binnenkant eenvoudiger dan de buitenkant. Je werkt immers van binnenuit en niet in de buitenlucht. Gebruik ons handige stappenplan om veilig en effectief aan de slag te gaan:
Isolatie van schuin dak aan de binnenzijde:
Plaats een raamwerk van hout of metaal aan de binnenzijde. Klem vervolgens het isolatiemateriaal daar tussen. Vergeet daarnaast niet om een dampscherm aan te brengen.
Zorg na het plaatsen van dit onderdeel voor een mooie afwerklaag met bijvoorbeeld panelen van hout of kunststof.
Isolatie van schuin dak aan de buitenzijde:
Verwijder de complete dakbedekking en de panlatten voordat je aan de slag gaat met dakisolatie aan de buitenzijde. Controleer daarnaast de conditie van het dak. Is alles in orde? Plaats dan het isolatiemateriaal.
Hoe kun je zelf een plat dak isoleren?
Isolatie is zowel buiten als binnen en op de bestaande dakbedekking aan te brengen. Wil je graag een plat dak isoleren van buitenaf? Dan is het gebruik van een warm dak of een omgekeerd dak de beste optie. Dit betekent dat je isolatieplaten aan de buitenkant aanbrengt met behulp van isolatieschroeven. Kies daarbij voor PIR-platen van goede kwaliteit. Daarnaast raden we aan om dampremmende folie te gebruiken, om vochtproblemen in het dak te voorkomen. Werk de isolatielaag tenslotte af met een daktrim.