Zonnepanelen bijplaatsen of uitbreiden

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. De laatste stand van zaken is 2.6 miljoen zonnepanelen
op Nederlandse daken. Er is dan ook genoeg informatie online te vinden over het aanschaffen van zonnepanelen en wat daar allemaal bij komt kijken.

Maar hoe zit het met zonnepanelen bijplaatsen of uitbreiden van een al bestaand systeem? In dit artikel zetten we alle relevante vragen en de bijpassende mogelijkheden op een rijtje.

Alle voordelen van zonnepanelen bijplaatsen

Stel je voor: je hebt een aantal zonnepanelen laten plaatsen op het dak en bent erg tevreden. Eigenlijk wil je er wel meer. Heeft dat nog nut? Zeker! Met meer zonnepanelen gaat je energieproductie een flink stuk omhoog.
Daardoor bespaar je aan het einde van de dag nog meer op de energiekosten. Daarnaast zorgt de extra energie ervoor dat je minder afhankelijk bent van het grote elektriciteitsnetwerk. De lagere energiekosten en de onafhankelijkheid vinden heel veel mensen een fijn idee.

Zonnepanelen bijplaatsen, kan dat zomaar?

Het is zeker mogelijk om zonnepanelen bij te laten plaatsen, maar helaas kan dit niet zomaar. Houd goed rekening met een aantal zaken, hier gaan wij in de volgende stukken dieper op in.
Heb je nog geen zonnepanelen? Doe dan een dakscan en kom erachter wat het jou kan opleveren.

Benodigde vergunningen om extra zonnepanelen bij te plaatsen

Wil je graag extra zonnepanelen? Dan volgt er een proces dat lijkt op de eerste keer dat je zonnepanelen hebt aangevraagd. Wederom is het van belang om contact op te nemen met de gemeente en met de verhuurder als je een huis huurt.
Op deze manier achterhaal je vrij gemakkelijk welke vergunningen je extra nodig hebt, en hoe je aan die vergunningen kunt komen. Meestal is het geen probleem om zonnepanelen erbij te plaatsen, zolang je dit maar van tevoren aangeeft.

Zonnepanelen uitbreiden en netbalans

Let op: het bijplaatsen van zonnepanelen heeft mogelijk impact op de netbalans. Dit betekent dat teveel zonne-energie kan zorgen voor een overbelasting van het elektriciteitsnet. Soms zorgt dit zelfs voor destabilisatie van het elektriciteitsnet. Houd dus altijd rekening met de capaciteit van het elektriciteitsnet. Vraag dit, indien nodig, ook even na.

Zonnepanelen bijplaatsen, wat kost dit?

Het is lastig om een compleet kostenplaatje te geven. Wel kun je zelf ongeveer inschatten hoeveel geld het uiteindelijk gaat kosten om zonnepanelen bij te plaatsen. De extra panelen zelf kosten net als de installatiekosten geld. Het komt ook wel eens voor dat er veranderingen aan het bestaande systeem moeten komen om de extra panelen veilig te kunnen plaatsen.

Daarnaast vragen sommige partijen extra geld voor de vergunningen die je nodig hebt. Let dus goed op, lees je in en voorkom nare verrassingen.

Je kunt hier een offerte aanvragen voor het bijplaatsen van zonnepanelen of ons aanbod bekijken.

Onderhoudstips voor na het bijplaatsen van zonnepanelen

Heb je alles dan toch geregeld? Dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk van jouw nieuwe zonnepanelen genieten. Zorg daarom dat je de panelen regelmatig laat reinigen.

Controleer daarnaast regelmatig of de bekabeling van het systeem nog in orde is. Zo weet je zeker dat je al jouw opgewekte stroom ook daadwerkelijk gebruikt. En dat geeft ongetwijfeld een goed gevoel.