Goede ventilatie is belangrijk
Vooral voor je gezondheid, maar het bespaart ook energie. In een goed geventileerd huis is de lucht schoner, heb je minder last van schimmel en heb je minder warmteverlies, tocht en kou.
Schone lucht is noodzakelijk voor je gezondheid. Veruit de meeste Nederlandse woningen worden natuurlijk geventileerd door middel van ventilatieroosters in kozijnen of klepramen. Maar er stroomt ook veel via naden, kieren, afvoerkanalen je woning uit. Dit noemen we natuurlijke ventilatie. Het is nodig voor je gezondheid dat je je woning altijd goed ventileert. De aanvoer van frisse en verse lucht in huis zorgt er voor dat vochtige lucht wordt afgevoerd waardoor er minder last is van schimmel en vochtplekken. Met ventilatie is de lucht in je woning veel schoner en gezonder.
Er zijn verschillende manieren om te ventileren, lees hieronder meer.Wil je vrijblijvend advies of een offerte aanvragen voor mechanische- of balansventilatie? Klik dan hier of doe de Gratis woningscan.
Doe de GRATIS woningscan
Gratis hulp en advies bij het verduurzamen van je huis
We geven snel inzicht in wat realistisch is voor jouw huis
We helpen bij het vinden van aannemers
En vragen offertes voor je aan
Met € 5.000,- WoonWijzerGarantie (Bekijk De 7 Zekerheden)
Natuurlijke ventilatie is een ongecontroleerd en dure manier van ventileren. Omdat er veel warmte via alle kieren en naden verloren gaat.
Natuurlijke ventilatie: ongecontroleerd en dure manier van ventileren
Veel mensen maken naden en kieren dicht om tocht en warmteverlies te voorkomen. Dat is slim, maar dan moet je wel zorgen dat er genoeg verse lucht binnenkomt via roosters of klepraampjes. Anders wordt de lucht in je woning snel ongezond. Natuurlijke ventilatie is een ongecontroleerd en dure manier van ventileren. Omdat er veel warmte via alle kieren en naden verloren gaat. Als het windstil is komt er bijna geen verse lucht binnen en als het waait voelt het met de oudere toevoerroosters al snel oncomfortabel aan. Mechanische afzuiging is een manier om de ventilatie gecontroleerd te laten verlopen. Met vraagsturing kun je ventilatie helemaal afstemmen op wat er nodig is.
Houd ventilatieroosters of klepramen altijd open wanneer u in de woning aanwezig bent, dit is nodig voor de aanvoer van verse lucht. Controleer regelmatig de werking van de roosters en houdt deze ook schoon. Mocht u last hebben van wind of lawaai van buiten zou u de roosters kunnen vervangen voor modellen die hier speciaal op zijn ontworpen.
Natuurlijke ventilatie
Zoals boven al vermeld. Natuurlijke ventilatie is ongecontroleerd en na isolatie niet voldoende. Wanneer je momenteel ventileert middels natuurlijke ventilatie is het mogelijk om over te stappen naar mechanische ventilatie. Een logische en duurzamere keuze is balansventilatie. Hiermee kan je veel slimmer en energiezuiniger je woning ventileren. Bij mechanische ventilatie zet je namelijk nooit de ventilatie uit. Daarnaast is het plaatsen behoorlijk ingrijpend en duur.
Ventileren doe je niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor die van je huis. Schakel je de ventilatie lange tijd uit? Dan vergroot je het risico op schimmelvorming. Dus, elke keer bij het uitzetten van je mechanische ventilatie, kunnen er schadelijke gevolgen zijn voor jou en je woning.
Mechanische ventilatie
Vanaf midden jaren 70 werden woningen gebouwd met mechanische ventilatie. Mechanische ventilatie is te herkennen aan afzuigpunten (ventielen) in de badkamer, keuken of wc. Via ventilatieroosters (en soms klepramen) in de woonkamer en slaapkamers komt er schone lucht binnen. Mechanische ventilatie is beter dan natuurlijke ventilatie, voorwaarde is wel dat de ventilatieroosters in ramen en kozijnen altijd open staan en je het systeem niet uit zet. Vergeet niet dat zowel de ventilatieroosters in de ramen als de ventilatieventielen eenmaal per jaar schoongemaakt moeten worden.
Mocht je momenteel al mechanische ventilatie hebben is het systeem makkelijk energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld door een CO2-meter of een vochtmeter te integreren. Deze bepaalt hoeveel verse lucht er nodig is en laat het systeem harder of zachter werken wanneer dit nodig is. Hierdoor wordt je mechanische ventilatie systeem vraaggestuurd. In de woon- en slaapkamer komen dan CO2-sensoren, in de keuken en de badkamer vochtsensoren. CO2-gestuurde ventilatie combineert natuurlijke luchttoevoer via de ventilatieroosters met mechanische luchtafvoer via de afvoerventilator. De luchtkwaliteit wordt gemeten aan de hand van de ruimtetemperatuur en CO2. Op basis hiervan wordt bepaald hoeveel lucht er moet worden aan- en/of afgevoerd. Door de aan- en afvoer van een minimale luchthoeveelheid wordt er geen energie verspild aan het verwarmen van overtollige lucht. Bovendien hoeft de ventilator minder lucht te verplaatsen, waardoor nog meer energie wordt bespaard.
Mechanische ventilatie bij de WoonWijzerWinkel
Balansventilatie heet zo omdat dit ventilatiesysteem evenveel lucht aanvoert als afvoert: aan- en afvoer zijn in balans.
Balansventilatie
In de meeste nieuwe woningen zit balansventilatie. Dat is mechanische ventilatie waarbij de ventilator de lucht niet alleen afvoert, maar ook schone lucht aanvoert. Vaak wordt daarbij de inkomende lucht al voorverwarmd door de uitgaande lucht. Dit noemen we warmte terugwinning (wtw). Bij balansventilatie zijn er ventielen in alle kamers aanwezig. Balansventilatie zorgt voor gezonde lucht in huis. Belangrijk is wel dat je het op de juiste manier gebruikt en onderhoud. Je kan balansventilatie namelijk ook vraaggestuurd (en dus energie zuiniger) maken met sensoren die Co2 en de luchtvochtigheid meten. Hierdoor ventileer je niet meer of minder dan nodig is en wordt ventileren middels een balansventilatie nog energie en kosten besparend. Belangrijk is wel dat je het systeem op de juiste manier gebruikt door de filter regelmatig te vervangen.
Centrale balansventilatie
Centrale balansventilatie komt bijna alleen voor nieuwbouwhuizen. Als het in een woning aanwezig is, slaat er een ventilatie-unit met daarin twee ventilatoren meestal in de ruimte waar ook de cv-ketel staat. De ene ventilator zorgt voor luchtaanvoer en de andere regelt de afvoer. Dit loopt via aparte kanalen. Via de ventielen in de huis-en slaapkamer wordt ventilatielucht in de woning geblazen.