Gemeente Delft
Woon je in Delft dan weet je vast en zeker dat er heel wat gaande is rond de overgang naar duurzame energie. Uiterlijk in 2050 moeten alle buurten en wijken in Delft aardgasvrij zijn. Daarvoor is een ‘transitie’ nodig, een overgang naar een andere vorm van verwarmen, zonder fossiele brandstof.
Daarom zijn we opzoek naar alternatieven of nieuwe manieren om te verwarmen, te koken en te douchen. Dit noemen we een warmtetransitie. Sinds 2018 is Delft bezig met het schetsen van een aardgasvrije gemeente. Natuurlijk samen met de bewoners, daarvoor gebruikt de gemeente de samenwerkingsmethode “Delfts doen”. Het doel is bewoners, ondernemers en instellingen te betrekken bij de plannen rondom de overgang.
Het warmteplan van de gemeente Delft is nog een visie. Maar zelf kan je natuurlijk ook al stappen ondernemen om uiteindelijk aardgasvrij te wonen.
Benieuwd welke stappen jij kan ondernemen? Lees dan verder.
Download het Warmteplan van Delft voor meer informatie.
"In het Warmteplan van de gemeente Delft staat het tijdspad voor de stapsgewijze aanpak richting een aardgasvrije gebouwde omgeving in 2050. Voor de buurten waarin de gemeente vóór 2030 aan de slag gaat, geeft het Warmteplan inzicht in de hoogst waarschijnlijke aardgasvrije warmteoplossingen (combinatie van isolatie en een aardgasvrije warmtetechniek)."
Aardgasvrij Delft
Samen gaan we van het aardgas af. Vanaf 2050 gebruiken we, net als de rest van Nederland geen aardgas meer in onze mooie stad. Zo'n grote verandering kan alleen plaatsvinden als we het samen doen. Maar wat zijn de alternatieven voor het verwarmen van jouw woning en het koken zonder aardgas? Hoe gaan we dat straks doen met die andere warmtebronnen? Hoe zorgen we voor een goed en betaalbaar alternatief voor de hele stad? Bekijk alle mogelijkheden op Delft aardgasvrij
WoonWijzerWinkel Rotterdam
De WoonWijzerWinkel adviseert onafhankelijk, waardoor je kunt vertrouwen op betrouwbaar, objectief advies over het verduurzamen van jouw woning. Wij verwelkomen je graag met een kopje koffie in onze showroom van 2.500m², waar vele duurzame oplossingen te zien zijn, van eenvoudige verbeteringen tot technische installaties. Er zijn oplossingen beschikbaar voor iedere woning en voor ieder budget. Wil je gericht advies over jouw woning, dan kan je een afspraak maken met één van onze adviseurs.
Ben je voldoende geïnformeerd en wil je stappen ondernemen? Dan kunnen wij een vrijblijvende offerte voor je aanvragen. Wij werken samen met diverse gerenommeerde bedrijven in jouw regio, die een vrijblijvende offerte aan je kunnen uitbrengen. Wij zijn in dit offerteproces jouw bemiddelaar en kijken altijd naar de beste prijs/kwaliteit verhouding; verduurzamen zonder zorgen dus!
Openingstijden winkel Ma - Vrij | 11:00 - 17:00 uur
Za - Zon | Gesloten
Het adres: Directiekade 2, 3089 JA Rotterdam 010 747 0147 of Mail naar: [email protected]
Adviesgesprek WoonWijzerWinkel Rotterdam
Onafhankelijk en deskundig advies! Je kan in onze WoonWijzerWebshop altijd een betaald adviesgesprek op een dag en tijdstip naar wens plannen in ons advies- en demonstratiecentrum te Rotterdam. Zo krijg je voor een klein bedrag 100% onafhankelijk en deskundig inzicht in de mogelijkheden die er zijn om te besparen op jouw energiegebruik en toekomstige woonwensen in jouw woning, bedrijf of VvE.
Subsidie
Woningeigenaren kunnen bij de gemeente Delft subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen aan of in de eigen woning. Deze subsidies zijn via de gemeente Delft te regelen. Mocht je vragen hebben en of hulp nodig hebben bij het aanvragen, onze adviseurs kunnen je helpen! Of welke landelijke of regionale subsidies en financiële mogelijkheden mogelijk zijn? Vraag het ons.
Aan de slag? Wij helpen je graag op weg!
Hoe kan je thuis geld en energie besparen? Met welke maatregelen begin je en hoe weet je welke maatregelen voor jou het beste zijn? Welke subsidies zijn er? En waar vind ik een betrouwbaar bedrijf voor het uitvoeren van deze duurzame maatregelen? Wij helpen je graag met het verduurzamen van jouw woning. Om hier achter te komen bieden wij persoonlijk advies, volledig passend bij jou situatie en portemonnee. Telefonisch, via videobellen in onze showrooms of bij jou thuis aan de keukentafel. Wil je een uitgebreid, persoonlijk adviesgesprek over verduurzaming van jouw woning? Dan kan je hieronder een afspraak maken met onze adviseur. En vraag direct een persoonlijk advies aan.Wil je liever advies op afstand? Onze adviseur laat je via beeldbellen graag de verschillende duurzame oplossingen in de showroom zien.
Maak een afspraakTijdens een persoonlijke adviesgesprek in onze showroom, loop je samen met onze adviseur je wensen voor jouw woning door.
Maak een afspraakTijdens een woningopname bekijkt onze adviseur de woning van top tot teen waarna aan de "keukentafel" de opties met je besproken worden.
Maak een afspraakDoe de GRATIS woningscan
Gratis hulp en advies bij het verduurzamen van je huis
We geven snel inzicht in wat realistisch is voor jouw huis
We helpen bij het vinden van aannemers
En vragen wij offertes voor je aan
Met € 5.000,- WoonWijzerGarantie (Bekijk De 7 Zekerheden)
Veelgestelde vragen
Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij. Hierdoor warmt de aarde op. Wereldwijd hebben we afgesproken om minder CO2 uit te stoten. Verder veroorzaakt de gaswinning aardbevingen in Groningen. Ook raakt het aardgas op en worden we steeds afhankelijker van andere landen.
Ook dat verschilt per gebouw. Een belangrijk deel van de huurwoningen van de vier woningcorporaties wordt de komende jaren in ieder geval voor de verwarming van de woningen aangesloten op het warmtenet. Om helemaal aardgasvrij te worden, moeten ook het warm water en koken anders worden geregeld. Bij de meeste gebouwen gebeurt dat later. Huur je in van een woningcorporatie? Dan hoor je van de corporatie wat er gaat gebeuren en wanneer.
Iedereen krijgt ermee te maken. Dat betekent dat u niet meer op aardgas kookt maar elektrisch gaat koken. Uw woning wordt op een andere manier verwarmd.
Uiterlijk in 2050 moet elke gemeente in Nederland aardgasvrij zijn. Dat is een enorme opgave die niet van vandaag op morgen gereed is. We weten nu nog niet wanneer welke wijk aan de beurt is. Het is de bedoeling dat iedere gemeente uiterlijk begin 2021 een Warmtevisie vaststelt. Daarin staat het voorlopige alternatief voor aardgas per wijk. Ook staat daarin beschreven welke wijken het meest kansrijk zijn om in 2030 aardgasvrij te zijn.
In Duitsland is momenteel sprake van een tussenfase op weg naar een CO2 neutrale samenleving in 2050. Duitsland wil snel van olieketels af omdat deze sterk vervuilen. Er is daar sprake van een premie voor de vervanging door een hr-ketel of een warmtepomp met name in gebieden waar nu een gasnet ligt. Het is een logische tussenstap die al veel CO2 uitstoot vermindering kan opleveren. In Nederland geven wij een vergelijkbare subsidie op hybride warmtepompen die ook deels op gas werken. Uiteindelijk gaat ook Duitsland stoppen met aardgas om in 2050 CO2 neutraal te worden. Lees op de website van hier meer over de andere start van Duitsland op de weg naar een CO2 neutraal land.
Als u op gas kookt, moet dat op den duur worden vervangen door een elektrische oplossing zoals inductie of keramisch. In de meeste gevallen moet daarvoor een extra groep in de meterkast worden aangelegd. Voor welke alternatieve nieuwe warmtevoorziening ook gekozen wordt, bijna altijd zijn extra isolatiemaatregelen nodig. Het kan dus nooit kwaad om daar al mee te beginnen.
Meer informatie over het waarom, rol gemeente en VvE’s vindt u op de website van HIER verwarmt. Ook voor meer informatie over wat u zelf als eigenaar of huurder kunt doen, kunt u terecht op de website van HIER verwarmt.
Er zijn verschillende manieren om woningen te verwarmen zonder aardgas. De ontwikkelingen hiervoor liggen echter niet stil. We zijn nu bekend met de volgende betrouwbare en veilige oplossingen:
- Warmtenetten: dit zijn netwerken van leidingen onder de grond, waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water is afkomstig van een warmtebron in de buurt. Het kan worden gebruikt om huizen te verwarmen met vloerverwarming en/of wandverwarming, of met radiatoren.
- Elektrische oplossingen: een huis kan ook worden verwarmd elektrische apparaten. Dit gebeurt in bijna gevallen met een warmtepomp. Die verwarmt een huis als een soort 'omgekeerde koelkast'. In huis ligt dan meestal vloerverwarming en/of wandverwarming.
- Hernieuwbaar gas / innovatie: dit is waterstof of biogas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt groen gas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken. Het enige verschil is, dat de herkomst van het gas duurzaam is.